Numedalslaget i Oslo
 
Firmainfo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Medlemskontingent
 
Under 14 år: kr 50

14-25 år: kr 175

Over 26 år: kr 350
 
Bi-medl: kr 175
(medl i anna lag)

 

 

Send en
melding til en av
styre-medlemmene
så vi får registrert
din E-postadresse.

Den eksklusive rakefisken
2. januar 2012
Rakefisk er nå på menyen på de fineste restauranter og brukes som høytidsmat som aldri før. Men er det rakfisk, rakefisk, rakafisk, råkåfisk eller rakørret det egentlig heter?

Det raker egentlig ikke meg hva man kaller fisken, men det er skrevet flere artikler og bøker om rakefisk som inneholder mange tvilsomme påstander.

Asker og Bærum Budstikke skrev 4.nov. 2011 et par sider om rakefisk, men i et innlegg 12. nov. ble det hevdet at rakefisk var et ord som var dukket opp fra det store intet og at rakfisk var eneste skrivemåte. Når det i dette innlegget ble henvist til bl.a. en matbok som ordbok, viste dette så liten respekt både for språk og rakefisk at det måtte korrigeres.

I tekstbehandlingsprogrammer får man nemlig  beskjed om stavefeil når man skriver rakafisk eller rakfisk. Det samme skjer når man søker i Bokmålsordboka (Definisjons- og rettskrivningsordbok), i  Nynorskordboka, og i Riksmålsordlisten. Det er altså  kun rakefisk eller rakørret/rakaure som er normert rettskriving. 

Det fins matbøker om både rakefisk og ”rakfisk” og i internettutgaven av et leksikon omtales begge skrivemåtene. Men i Ivar Aasens ”Ordbog over det norske Folkesprog” fra 1850 står kun rakfisk oppført, ikke rakefisk. Jeg tviler på at det finnes mange svorne tilhengere av ur-nynorsk blant Budstikkas lesere, men det er jo et interessant fenomen at man på nynorsk på et eller annet tidspunkt har gått over fra rakfisk til rakefisk, mens rakfisk nå faktisk er blitt en mye brukt skrivemåte. 

Til og med nynorskmannen og forfatter av boka ”Rakfisk i godt lag”, Hallgrim Berg, mener at man skal skrive rakfisk overfor et rikspublikum fordi det i følge Wikepedia er den skrivemåten som er mest dominerende. Mange nynorskord ville nok fort forsvinne hvis samme prinsipp også skulle gjelde for stavemåter for andre ord. Grunnen til at det i Wikepedia er mange oppslag på ”rakfisk” er utvilsomt merkevaren Rakfisk fra Valdres og Rakfiskfestivalen.

I Budstikkas artikkel står det at en god rakefisk skal lukte som en godt moden pultost, men det gjelder nok spesielt Rakfisk fra Valdres. Virkelig god og eksklusiv rakefisk fra Numedal lukter ikke eller kun lett syrlig. I Numedalslaget i Oslo har man i over 100 år arrangert en råkåfiskfest i januar med fisk fra Hardangervidda. For å få slutt på diskusjonene om rakefisk, rakafisk eller rakfisk, har man vedtatt at det skal hete råkåfisk slik det ofte sies på dialekt i Numedal. 
 

Men - selv om det ikke raker meg hva folk spiser rundt juletider, foreslår jeg at man raker skjegget, står rak i ryggen og nyter god råkåfisk uten å bli raka fant. Kanskje vi råkast på Råkåfiskfesten? 

 

 
Lars Peder Larsgård
Nyheter
Råkåfiskfesten

2019
 
Røa samfunnshus

Laurdag 26. januar
 
Støtt laget gjennom
grasrotandelen til
Norsk Tipping!

Registrere
organisasjonsnummeret
995 067 781.
 
Eller ta med
dette vedlegget
til kommisjonæren.
 

Lagets adresse: Numedalslaget i Oslo, Nordahl Bruns gt. 22, 0165 OSLO

Postgiro: 0530 19 32474

Laget er tilslutta Bygdelagssamskipnaden (BLS) og Noregs Ungdomslag (NU)